Исторически музей в Тетевен

Исторически музей в Тетевен

Историческият музей в Тетевен е основан през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев. Отделя се в самостоятелна сграда през 1932 година, когато по инициатива на градския благотворителен комитет „Георги Бенковски“ и по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов, е построен дом – паметник с доброволния труд и дарения на местните жители, в знак на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата им техни съграждани. В нея е разположена музейната сбирка,чието начало поставя през 1911 г. учителят по естествени науки Михал Койчев.

С течение на времето музейната сбирка се обогатява и разширява. За нуждите на музея, през 1974 година сградата е преустроена и разширена. Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане. Изложени са разнообразни археологически находки: * оръдия на труда от късния палеолит и неолит; * съдове, култова пластика, оброчни плочки, разкриващи материалната и духовна култура на траките по тези земи; * средновековни оръжия, съдове, монети и други. Етнографският отдел на музея представя облеклото, бита и занаятите, характерни за тетевенския район: резбарство, тъкачество, златарство. Показани са автентични женски и мъжки народни носии от Тетевен, с. Бабинци, с. Лесидрен, с. Малка Желязна, с. Рибарица, както и колекции бродерии и пафти. Отдел „Възраждане“ разкрива чрез фотографии, документи, ордени и лични вещи участието на жителите на тетевенския край в борбите за национално освобождение. Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ

Понеделник – Петък

9.00 ч. – 12.00 ч. и 13.00 ч. – 17.00 ч. Събота, неделя и празнични дни

10.00 ч. – 12.00 ч. и 13.00 ч.- 17.00 ч. Други – посещение в извън работно време и в почивни дни – приема само групи по предварителна заявки

ВХОДНИ  ТАКСИ Деца и учащи – 0,50 лева; Възрастни – 2,00 лева; Пенсионери и инвалиди – 0,50 лева; Беседа – 3,00 лева.
АДРЕС : гр. Тетевен пл. „Сава Младенов“, п.к.52 тел.: 0678/52005

E-mail: museum_teteven@abv.bg